Starten met racen

U wilt beginnen met racen, maar hoe pakt u dit aan? MDM geeft u graag handige tips voor wanneer u ook wilt gaan racen. Dit doen wij door u een praktisch stappenplan aan te bieden.  Daarnaast bieden wij u graag wat meer informatie, onder meer over de benodigde racelicentie en over de kosten van racen.

MDM staat klaar voor (beginnende) racers
MDM staat voor u klaar als uw ervaren professional in de autoracesport. Wij bieden de meest uiteenlopende mogelijkheden, producten en diensten aan. U kunt bij ons terecht voor het huren van een raceauto, maar ook voor het bouwen of laten aanpassen van een raceauto. U kunt online nader kennis maken met ons aanbod. Wij staan klaar voor onervaren en ervaren coureurs. Wilt u meer weten over wat wij precies voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

Stappenplan voor beginnen met racen
Beginnen met racen gaat niet vanzelf. Dat is maar goed ook. Racen is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Wilt u er écht voor gaan? Dan is het goed om een stappenplan te volgen voor het beginnen met racen. Wij hebben dit stappenplan voor u opgesteld. Hieronder vindt u de 4 stappen die u moet doorlopen om daadwerkelijk te kunnen beginnen met racen.

Stap 1: eerst testen of u het écht leuk vindt
U kijkt met veel plezier naar racewedstrijden en u mag ook best graag het gas wat dieper intrappen in uw eigen auto. Van het idee om zelf te gaan racen gaat uw hart toch wel een tikkeltje sneller slaan. Het zou zomaar uw nieuwe hobby kunnen worden, maar het is natuurlijk wel belangrijk om dit zeker te weten. Racen is een hobby waar kosten bij komen kijken. Investeer er alleen in als u zeker weet dat dit echt is wat u wilt gaan doen. U kunt eens een trackday rijden om te testen of u het echt leuk vindt. Dit kan met een eigen auto of met een gehuurde raceauto.

Stap 2: Uw racelicentie behalen
De volgende stap is het volgen van een racecursus en het behalen van de racelicentie. Dit doet u bij Rensportschool Zandvoort. U behaalt hier de zogenaamde KNAF Racelicentie, dat u het best kunt zien als het rijbewijs dat u nodig heeft om deel te mogen nemen aan races.

Stap 3: de juiste outfit aanschaffen
Heeft u besloten dat u echt wilt gaan racen? Dan is het belangrijk om hiervoor de juiste kleding aan te schaffen. U heeft een goede rijdersuitrusting nodig. Een goede uitrusting bestaat uit een raceoverall met ondergoed, schoenen, handschoenen, helm en eventueel een H.A.N.S.. Een H.A.N.S. (Head and Neck Support) beschermt de nek bij een harde impact.

Stap 4: uw route bepalen
De ene coureur is de andere niet. Iedereen heeft eigen passies en wensen. Het is nu tijd om te gaan bedenken wat u precies wilt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor vrij rijden, wat mogelijk is op meerdere circuits, waaronder Zandvoort, Assen en Spa. Natuurlijk is het ook mogelijk om mee te doen aan verschillende raceklasses. U kunt dit doen met een eigen auto, maar u bent bij MDM ook welkom voor het huren van een raceauto. Neem hiervoor contact met ons op.

Diverse racelicenties
U heeft een racelicentie nodig. Deze wordt ook wel de KNAF Racelicentie genoemd. De Nederlandse autosportbond, de KNAF, is dan ook de partij die deze licenties verstrekt. Een racelicentie is het bewijs dat u alle benodigde vaardigheden voor het racen bezit. U heeft de licentie nodig om deel te mogen nemen aan autoraces op een gesloten en verhard circuit. Voor de allerjongste coureurs is er een speciale TEST-licentie. Deze kan behaald worden door kinderen vanaf 14 jaar. Met deze licentie mag deel worden genomen aan de officiële testdagen, maar nog niet aan races. Voor volwassenen zijn er drie racelicenties, namelijk de CLUB-licentie, de EU-licentie en internationale licentie. Voor het behalen van deze licenties is het verplicht om te slagen voor een theorie- en praktijkexamen.

U begint met de CLUB-licentie
Om een CLUB-licentie te behalen is het nodig om een racecursus van twee dagen te volgen. Dit is de basiscursus. De CLUB-licentie kan dan ook worden gezien als de beginnerslicentie. Wanneer u deze licentie heeft behaald, dan mag u binnen Nederland deelnemen aan vriendschappelijke wedstrijden. De Zomer Avond Competitie (ZAC) is hier een mooi voorbeeld van. U mag hieraan deelnemen met een CLUB-licentie. Daarnaast mag u deelnemen aan enkele beginnersklassen voor het Nederlands Kampioenschap.

U kunt door voor een EU- of Internationale licentie
Wilt u meer? Dan is het mogelijk om de EU of internationale-licentie te behalen. Hiervoor is het nodig om een racecursus te volgen of races ervaring op te doen. Met deze licenties mag u deelnemen aan hogere raceklassen, waaronder GT auto’s en formuleauto’s. Deze licenties zijn ook geldig in het buitenland, waardoor u ook meer keuze heeft aan plaatsen waar u deel kunt nemen aan de raceklassen op een hoger niveau.

Beginnen met racen zonder (groot) budget
U kunt beginnen met racen zonder dat u hiervoor een groot budget hoeft te hebben. Wel moet u er altijd rekening mee houden dat het volgen van de racecursus en het behalen van de licentie geld kost. Vervolgens kunt u deelnemen aan Vrij Rijden van Rensportschool Zandvoort. Dit Vrij Rijden wordt meerdere malen per jaar georganiseerd en is een laagdrempelig concept. Iedereen die niet groot wil investeren of niet de ambitie heeft om competitie te rijden kan hier terecht. De Vrij Rijden dagen zijn toegankelijk voor iedereen. Dit betekent dat er zeer ervaren coureurs aanwezig zijn, maar ook zeer onervaren coureurs. Daarom gelden er wel een aantal restricties. Het racen moet immers voor iedereen veilig blijven.

Beginnen met racen mét (groot) budget
Vindt u het niet erg om een groter bedrag te investeren om echt goed te beginnen met racen? Dan is het een mooie keuze om eens deel te nemen aan een van de cups waarin MDM actief is. MDM is actief in de Westfield Cup, de BMW 240i Cup of DNRT Endurance/Sprintraces. Voor meer uitleg kunt u kijken bij onze auto’s.

Met welke kosten moet u rekening houden?
Voor het beginnen met racen heeft u een licentie nodig. Wilt u met een eigen auto gaan rijden? Dan komt u ook voor kosten van een raceauto te staan. Wanneer u de aanschafkosten voor een raceauto te hoog vindt, dan is het ook een optie om een raceauto te huren bij MDM. Koopt u zelf een raceauto? Houd dan rekening met extra kosten voor reparaties, onderhoud en eventuele aanpassingen die u zelf nog wilt laten maken aan de auto.

Uzelf inkopen in een team is ook mogelijk
U kunt rijden met een eigen geschikte auto, maar u kunt natuurlijk ook een auto huren. Gedurende het seizoen krijgt u met meerdere kosten te maken, zoals kosten voor banden, brandstof, de huur van een pitbox, reparaties en onderhoud. Daarnaast moet u inschrijfkosten betalen. Er bestaat een optie om uzelf in te kopen bij een deelnemend team. Hier kleven voor- en nadelen aan. Het belangrijkste voordeel is dat u kunt besparen op diverse kosten. U bent dus over het algemeen voordeliger uit wanneer u deel gaat uitmaken van een team. Controleer het kostenplaatje altijd goed voordat u besluit om uzelf in te kopen. Let bijvoorbeeld goed op welke kosten voor rekening van het team komen en voor welke kosten u zelf opdraait, ook in geval van schade.

nl_NL