Contact

GT4 Misano 24 Juni 2018

 MISANO ADRIATICO – Wie in juni in Italië racet, verwacht eigenlijk mooi weer, en niet dat vrijwel een volledige trainingsdag letterlijk in het water valt door zware regenval. Toch waren dat de omstandigheden waarmee coureurs Mark van der Aa (Oisterwijk) en Koen Bogaerts (’s-Hertogenbosch) te maken kregen tijdens het derde evenement van het seizoen in de GT4 European Series. Het gebrek aan kilometers in de volledig verregende vrije trainingen op het World Circuit Marco Simoncelli in Misano Adriatico speelde de beide Nederlandse rijders met hun BMW M4 GT4 van het team MDM Motorsport parten. “We kenden het circuit nog niet, terwijl de meeste teams er al hadden getraind”, zeiden de coureurs. Gaandeweg het weekeinde kwamen ze echter steeds beter in het ritme, wat zich vertaalde in een goede opmars tijdens de beide races. De 18e plaats algemeen en de elfde positie in de Silver Cup tijdens de tweede wedstrijd was het beste resultaat voor het duo. “Vanwege de niet optimale voorbereiding waren onze klasseringen niet geweldig, maar we zijn wel tevreden over onze rijprestaties op de baan”, zeiden de rijders na afloop.   
Vanwege de zware regenval op vrijdag konden de beide coureurs in de vrije trainingen hun geplande programma niet afwerken. “Omdat we wisten dat het tijdens de races droog zou zijn, had het weinig zin om onder die omstandigheden op de baan teveel risico te nemen”, verklaarde Koen Bogaerts. “We hebben ons dus maar gericht op het oefenen van pitstops en rijderswissels, maar die tijd om de baan te leren kennen, misten we naderhand dus wel.” Zo ging het team de beide tijdtrainingen in. In de kwalificatie voor de eerste race reed Mark van der Aa de 36e tijd, Koen Bogaerts reed de 26e tijd in de tijdtraining voor race twee. “Onze tijden waren nagenoeg identiek, alleen reed ik in de Pro-klasse en Koen in de Am-groep. Eigenlijk was de kwalificatie voor ons de vrije training, waarin we eerst de baan moesten leren kennen. Maar goed, het was niet anders, daarmee moesten we het doen”, aldus Van der Aa.
In de eerste wedstrijd nam de Oisterwijkse rijder de start voor zijn rekening en reed keurig van de 36e naar de 19e plaats, waarop teamgenoot Bogaerts de auto tijdens de pitstop kon overnemen. “Vervolgens had ik tijdens mijn rijbeurt ook de nodige gevechten, maar uiteindelijk heb ik me in de slotfase vergaloppeerd, wat resulteerde in een aanrijding met een concurrent. Daardoor haalden we helaas de finish niet, hoewel we nog wel ergens achterin geklasseerd werden. Erg jammer, mijn fout en ook niet nodig, maar zo was het”, erkende Bogaerts. 
Met de inmiddels opgedane baankennis en ervaring wilden Bogaerts en Van der Aa tijdens de tweede race beter voor de dag komen. Dat lukte goed. Ditmaal was het Bogaerts die als eerste reed, voortvarend startte en de auto als 19e naar de pits bracht voor de rijderswissel. Vervolgens zette Mark van der Aa de progressie voort en reed de BMW op de 18e plaats algemeen en de elfde positie in de Silver Cup over de eindstreep. “Ik heb mooie gevechten gehad, het leek wel cupracen, maar dan een uur lang”, berichtte de slotrijder naderhand.
Concluderend stelden de beide rijders vast dat het gebrek aan trainingstijd het hele weekeinde meespeelde. “Dan begin je niet optimaal, want de kwalificatie was voor ons in feite de vrije training. Als je dan verder naar achteren staat, is het in zo’n sterk veld als dit moeilijk om veel plaatsen goed te maken”, zei Koen Bogaerts. Op 21 en 22 juli staan de volgende races op het programma op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, een baan die beide rijders kennen. “Op dat circuit moet de BMW veel beter tot zijn recht komen en wij willen het daar ook goed doen. We kijken erg uit naar de races in Spa”, aldus Mark van der Aa.

 

 

Photo: Chris Schotanus
Photo: Chris Schotanus