Contact

GT4 Brands Hatch 6 Mei 2018

 

FAWKHAM – “Enorm kicken!” Mark van der Aa (Oisterwijk) maakt er geen geheim van hoe hij zijn eerste podiumplaats in de GT4 European Series heeft ervaren. Samen met teamgenoot Koen Bogaerts (’s-Hertogenbosch) werd hij in de BMW M4 GT4 van het team MDM Motorsport in de eerste van de twee races op het Britse circuit van Brands Hatch als derde geklasseerd. De plek op het podium in pas het tweede raceweekeinde van het Brabantse duo in de sterk bezette serie was de beloning voor een grandioze inhaalrace, waarin Van der Aa en Bogaerts opklommen van de 22e naar de derde plaats. In de tweede wedstrijd hadden de beide coureurs wat pech met een pitstop tijdens een interventie van de safety-car, waardoor ze als 24e algemeen en als 13e in de Silver Cup geklasseerd werden. 
Met plaatsen in de achterhoede van het veld in de beide vrije trainingen leek het voor de beide coureurs in de BMW M4 GT4 van MDM Motorsport een lastig weekeinde te worden op het voormalige Grand Prix-circuit in het Britse graafschap Kent. In de kwalificatie voor de eerste race ging het echter al beter: Mark van der Aa reed de 22e tijd in het veld van in totaal 46 ingeschreven teams. “Ik had een heel goede start. Ik bleef buiten alle gevechten en kon heel wat plaatsen goedmaken en het tempo van de rijders voor me ook goed volgen”, zei Van der Aa. “Toen kwam de safety-car de baan op, wat ik aanvankelijk jammer vond, maar het pakte uiteindelijk toch wel goed uit voor onze pitstop. Daarna viel alles op zijn plek.” Bij de rijderswissel nam Koen Bogaerts het stuur over. Die ging vervolgens naar eigen zeggen “volledig in de aanvalsmodus”, waardoor ook hij de progressie kon voortzetten. “Daarna zat ik een beetje op het vinkentouw en kon inderdaad profiteren toen rijders voor me met elkaar in botsing kwamen en van de baan raakten. Vervolgens kwam er weer een safety-car en werd de race uiteindelijk voortijdig afgebroken. Toen reden we op de vijfde plaats, maar omdat sommige rijders nog een tijdstraf kregen vanwege een te korte pitstop werden we als derde geklasseerd. Dat was echt top!”
In de kwalificatie voor de tweede race reed Bogaerts de 35e tijd en nam ook de start voor zijn rekening. “Helaas zat ik een beetje vast aan de binnenkant, waardoor ik niet naar voren kon rijden. We maakten een vroege pitstop, in de hoop dat Mark daarna het tempo zou kunnen oppakken en plaatsen zou kunnen goedmaken, maar helaas hadden we ditmaal wat pech met de safety-car”, berichtte Bogaerts. 
Bij de rijderswissel nam Mark van der Aa het stuurwiel over. “Daarna zat ik eerst een tijdje vast achter de safety-car, waardoor ik veel tijd verloor. Toen de race weer was vrijgegeven, zat ik er qua snelheid goed bij en zo kon ik ook de nodige plaatsen winnen. Uiteindelijk kwamen we zo als 24e algemeen en 13 in onze klasse over de eindstreep.”
“Zeker qua racesnelheid zijn we erg tevreden”, zeggen beide rijders na hun tweede weekeinde in de GT4 European Series. “In de kwalificatie moeten we echter nog wat beter worden, en dan kunnen we ook meestrijden voor de plaatsen in de top tien. Dat we nu al op het podium hebben gestaan, geeft enorm veel vertrouwen.” Het volgende raceweekeinde van de GT4 European Series wordt op 23 en 24 juni verreden in het Italiaanse Misano. Voor beide rijders is het circuit aan de Adriatische kust nog onbekend terrein, maar na de nodige sessies in de simulator willen ze er goed voorbereid aan de start verschijnen.
Photo: Chris Schotanus
Photo: Chris Schotanus